مصرف برق تولید رمزارزهای دیجیتال، مشکلاتی را برای تامین برق کشور ایجاد کرده چنانکه در سالهای اخیر، تلاشهای زیادی برای توقف فعالیتهای غیرمجاز این عرصه شده است.
آخرین خبری که در این موضوع در رسانهها منتشر شده است مربوط به کشف 214 دستگاه ماینر تولید رمزارز دیجیتال در خرمآباد بوده است.
به گزارش ایسنا، تعداد ۲۱۳ دستگاه ماینر و ۶۰ قلم تجهیزات جانبی غیرمجاز و قاچاق را کشف و یک نفر را در این رابطه دستگیر کردند و ارزش دستگاههای مکشوفه توسط کارشناسان ۱۷۰ میلیارد ریال برآورد شده است.
تولید رمزارزها به برق مصرفی بالایی نیاز دارد چنانکه هر دستگاه رمزارز، معادل برق مصرفی سه خانوار انرژی مصرف میکند.
آسیب به تجهیزات شبکه برق و لوازم برقی شهروندان و قطع برق از خسارتهای ناشی از تولید غیرقانونی این رمزارزها به شمار میرود.
از این رو، برای جلوگیری از ایجاد خسارت و توقف این اقدامهای غیرمجاز، جریمههای سنگینی چون پرداخت معادل 100 برابر قیمت برق تعیین شده است.
بنابراین با توجه به نقش ماینرها (مزارع تولید رمزارز دیجیتال) در سنگینکردن بار شبکه برق کشور، برخورد با تاسیسات و مزارع غیرمجاز میتواند از ایجاد خاموشی و قطع برق مجموعههای حساس تولیدی چون واحدها و شرکتهای تولید برق بکاهد.
از این رو از مردم خواسته شده است تا با ارسال گزارش این فعالیتهای غیرقانوی در سامانه «برق من»، به ازای هر دستگاه گزارششده یک میلیون تا سقف 25 میلیون تومان پاداش دریافت کنند.
همچنین سامانه پاسخگویی 124 وزارت صنعت، معدن و تجارت، کانال دیگری برای گزارش این تخلفات اقتصادی است و بازرسان، آماده دریافت و پیگیری گزارشها هستند.
به نظر کارشناسان، یک دستگاه ماینر به اندازه یک کولر گازی، برق مصرف میکند از این رو به گزارش ایسنا در تاریخ 14 تیرماه، به گفتهی مدیرکل هوشمندسازی و فناوریهای نوین توانیر، پاداش کشفکنندگان مزارع رمزارز، افزایش پیدا کرده چنانکه با کشف یک مزرعه رمزارز، پاداش معرفیکنندگان تا سقف 50 میلیون تومان افزایش خواهد یافت.
یکی از راههای کشف این مزارع، تحلیل دادههای مصرفی هر مشترک و تحلیل دادههای کنتورهای هوشمند نصب شده بر روی پستهای عمومی است.
کنتورهای هوشمند برای 92 درصد از مشترکان بزرگ و صنعتی کشور نصب شده است چراکه به گفتهی کارشناسان، واحدهای صنعتی که امکان تولید را ندارند به استخراج غیرمجاز رمزارزها روی آوردهاند و بیشتر گزارشات مصرف برق تولید رمزارزهای دیجیتال غیرمجاز مربوط به این مجموعهها است.
بنابراین یکی از راههای کاهش مصرف برق و قطعیهای برق در کشور و خاموشی مجموعههای تولیدی و صنعتی، شناسایی مزارع تولید رمزارز دیجیتال غیرقانونی است تا با تامین برق مستمر و پایدار، گذری آسان بر تابستان گرم امسال انجام شود.
از این رو علاوه بر راههای ارتباطی معرفی شده، کانالهای دیگری نیز برای گزارش این مزارع قانونی تعبیه شده است چنانکه شماره 113 ستاد خبری وزارت اطلاعات، شماره 114 ستاد خبری اطلاعات سپاه، سامانه سمات شرکت توانیر و امور حراست شرکتهای توزیع برق استانها از دیگر روشهای ارائه گزارش به شمار میآیند.
بیشتر بخوانید : افزایش صعودی گرمای هوا
رمزارزهای دیجیتال چه هستند؟
رمزارزها توکنهای دیجیتالی هستند. آنها نوعی ارز دیجیتال هستند که به افراد اجازه میدهند مستقیماً از طریق یک سیستم آنلاین مبادله شوند.
ارزهای دیجیتال هیچ ارزش قانونی یا ذاتی ندارند، آنها به سادگی ارزش چیزی را دارند که مردم حاضرند برای آنها در بازار پول بپردازند از این رو فعالیت در بازارهای ارزهای دیجیتال به میزان قابل توجهی افزایش یافته است
استفاده از برق و استخراج ارز دیجیتال
ایجاد ارز دیجیتال از طریق اثبات کار به عنوان استخراج شناخته میشود. ماینرهای ارزهای دیجیتال (دستگاههای تولید) با حل معماهای رمزنگاری پیچیده که به قدرت محاسباتی قابل توجهی نیاز دارند، بلوکهای تراکنش را به بلاکچین اضافه میکنند. بلاکچین یک دفتر کل دیجیتال است که به شرکتکنندگان اجازه میدهد تراکنشها را در سراسر شبکه ارزهای دیجیتال ردیابی کنند.
در ازای افزودن بلاکها به بلاکچین، ماینرها با کارمزد تراکنشها و سکههای جدید ارز دیجیتال، پاداش دریافت میکنند.
سرمایهگذاران برای اثبات کار استخراج ارز دیجیتال از سختافزار تخصصی استفاده میکنند که میتواند تریلیونها محاسبات را در ثانیه انجام دهد. قدرت محاسباتی یک ارز دیجیتال ماینینگ شبکه به عنوان یک نرخ هش اندازهگیری میشود که نشاندهنده تعداد حدسها یا تلاشها برای حل معمای رمزنگاری در هر ثانیه است.
نقش برق در تولید ارز دیجیتال
هزینه عملیاتی اولیه تاسیسات ماینینگ ارز دیجیتال، هزینه برق است. تلاش محاسباتی مورد نیاز برای حمایت از استخراج ارز دیجیتال سودآور، مقدار زیادی برق برای کارکرد ماشینها و همچنین خنک کردن تجهیزات برای جلوگیری از گرم شدن بیش از حد، مصرف میکند.
- برای همین بیشتر ماینرها در نزدیکی نیروگاههای موجود و کم استفاده یا از تامینکنندگان برق که از ژنراتورهای ارزان قیمت مانند سدهای بزرگ برق آبی بهره میبرند قرار داده میشوند.
- برخی از سایتها از منابع انرژی بسیار کمهزینه یا سرگردان استفاده میکنند چنانکه در مجاورت چاههای گاز طبیعی که متان تولید میکنند واقع میشوند.
روشهای تخمین مصرف انرژی در استخراج ارزهای دیجیتال
ارزیابی استفاده از برق استخراجکنندگان ارزهای دیجیتال به دلایل مختلفی دشوار است. اول، استخراج ارز دیجیتال را میتوان با امکاناتی در اندازههای مختلف انجام داد، از ایستگاههای کاری فردی گرفته تا مراکز داده عظیم که شناسایی آنها را در میان میلیونها مشتری نهایی دشوار میکند.
دوم، شناسایی و ردیابی امکانات استخراج ارزهای دیجیتال به دلیل تمایل این عملیات برای حرکت در جستجوی برق کمهزینه، دشوارتر میشود.
سوم، زمانی که یک عملیات استخراج ارز دیجیتال شناسایی میشود، اطلاعات مربوط به مصرف انرژی و عملیات آن اغلب در دسترس نیست یا مشخص نیست.
از سوی دیگر، استخراجکنندگان ارزهای دیجیتال در پاسخ به نوسانات قیمت و در دسترس بودن تجهیزات استخراج، فعالیتهای خود را افزایش یا کاهش میدهند، بنابراین مصرف برق میتواند به سرعت تغییر کند.
با این وجود طبق گزارشات منتشرشده، مصرف جهانی برق مرتبط با استخراج بیتکوین (یک نوع ارز دیجیتال) از 67 تراوات ساعت تا 240 تراوات ساعت در سال 2023، با تخمین نقطهای 120 تراوات ساعت متغیر بوده است.
آژانس بینالمللی انرژی، مصرف جهانی برق در سال 2023 را 27400 تراوات ساعت تخمین زده است. بدین منوال، الکتریسیته حامی استخراج بیتکوین در سال 2023، حدود 0.2 تا 0.9 درصد تقاضای جهانی برای برق برآورد شده است.
بر اساس این تخمینها، مصرف برق جهانی در استخراج ارزهای دیجیتال به ترتیب تقریباً با کل مصرف برق در یونان یا استرالیا برابر بوده است.