واحدهای تولید دارو مشمول قطعی برق نمیشوند این عنوان خبری است که پایگاه خبری تیتر 20 در 24 تیر به نقل از مدیرعامل شرکت تولید، انتقال و توزیع برق(توانیر) اعلام کرده است.
به گفتهی مصطفی رجبی مشهدی، واحدهای تولید دارو و یا صنایع مرتبط با آن در صورت هماهنگی با شرکتهای توزیع بههیچ عنوان مشمول برنامههای مدیریت بار (مصرف برق) نخواهند شد.
این مقام مسئول در ادامه افزوده است که صنایع دارویی حساس باید مراتب حضور و استقرار خود در شهرکهای صنعتی را به شرکتهای توزیع نیروی برق اطلاع دهند تا شرکتهای توزیع نسبت به عدم اجرای برنامههای مدیریت مصرف برای این واحدها اقدام کنند.
وی با اشاره به ماده ۵ دستورالعمل تأمین برق اضطراری مراکز حیاتی و حساس، خاطرنشان کرد: «بر اساس این دستورالعمل، واحدهای دارویی مشمول این دستورالعمل ملزم به نصب و راهاندازی مولد اضطراری برق هستند.»
همچنین به گفتهی سخنگوی صنعت برق، صنایع دارویی همچنین ضروری است که مصرف برق خود را با انجام راهکارهای ساده مدیریت مصرف از جمله کاهش روشنایی غیرضروری و تنظیم دمای سیستمهای سرمایشی بر روی ۲۴ درجه، ۲۰ درصد کاهش دهند.
داستان قطعی برق و شرکتهای داروسازی
در سالهای اخیر، قطعی برق مشکلاتی را برای صنایع مختلف چون صنعت دارو ایجاد کرده است چنانکه در سال جاری نیز، دو روز خاموشی ازآن صنعت دارو بوده است.
صنعت دارو با مشکلات جدی مواجه هست چنانکه قطعی برق نیز مانند سایر مشکلات، گریبان واحدها و شرکتهای تولیدی دارو را گرفته است، به گفتهی رئیس اتاق بازرگانی تهران، صنعت دارو که با کمبود ارز و ریال دچار مشکل است از ناترازی برق آسیب دیده و دو روز در هفته را به خاموشی سپری کرده است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا در تاریخ 31 خرداد سال جاری، رئیس سازمان غذا و دارو، خواستار عدم قطع برق شرکتهای داروسازی شده بود، سید حیدر محمدی در نامهای به مدیرعامل شرکت توانیر با بیان این خواسته، گفته بود:
«به رغم هشدارهای متعدد و مکاتبه در خصوص مستثنی شدن شرکتهای دارویی از برنامه قطع برق همچون شرکتهای تولیدکننده سرمهای حجیم تزریقی و با عنایت به گزارشات واصله از شرکت دارویی در خصوص دریافت هشدار قطعی برق به منظور مدیریت مصرف انرژی، به استحضار میرساند، با توجه به پایین بودن ذخایر برخی از اقلام دارویی و ملزومات پزشکی مصرفی تولیدی در کشور، چنانچه قطعی برق برای کارخانجات تولید کننده دارو، مواد اولیه دارویی، تجهیزات و ملزومات پزشکی مصرفی و صنایع وابسته همچون تولیدکنندگان شیشه شربت و آمپول، درپوش شربتهای خوراکی و پوکه کپسول صورت پذیرد، سبب اختلال در تامین مستمر و منظم اقلام دارویی خواهد شد.
لذا مجدداً درخواست میشود به منظور جلوگیری از ایجاد کمبود دارو و تجهیزات پزشکی، شرکتهای دارویی، تجهیزات و ملزومات پزشکی مصرفی و صنایع وابسته از شمول برنامههای قطعی برق مستثنی شوند.»
طبق اعلام برخی از کارشناسان، عدم استفاده از کولرهای گازی در تابستان میتواند مصرف برق را کاهش دهد.
مصرف فراوان برق توسط کولرهای گازی
کولرهای گازی نسبت به کولرهای آبی، چهارتا ۶ برابر، برق بیشتری مصرف میکنند، یکی از راههایی که پیشنهاد میشود تا میزان مصرف برق کم شود عدم استفاده از کولرهای گازی است و این در حالی است که کولرهای آبی، رطوبت محیط را افزایش میدهند.
بسیاری از فرآیندهای دارویی مانند فرمولاسیون، بستهبندی و ذخیرهسازی به نوسانات دما و رطوبت حساس هستند، بنابراین نیاز است تا واحدهای داروسازی از سیستمهای تهویه مطبوع استفاده کنند.
سیستمهای تهویه مطبوع برای ارائه محیطهای پایدار و کنترل شده طراحی شدهاند و از تغییراتی که میتواند بر کیفیت و کارایی محصولات دارویی تأثیر بگذارد جلوگیری میکند.
از آنجایی که پاتوژنها در شرایط مرطوب رشد میکنند، اگر در ظرفی رطوبت بالا باشد، باکتریها روی آنتیبیوتیکها رشد میکنند.
باکتریها میتوانند داروها را بیاثر کرده و مصرف آنها را خطرناک کنند. به همین دلیل است که در تجهیزات داروسازی، اطمینان از دمای مناسب، فیلتراسیون هوا و نگهداری از آن اهمیت دارد.
بیشتر بخوانید : جایگاه برق سبز در بورس
برق و مشکلات شرکتهای داروسازی در دنیا
افزایش هزینههای تولید انرژی باعث شده است تا صنایع مختلف دچار مشکل شوند در این باب، شرکتهای داروسازی نیز دست به گریبان بوده و از گذشته با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند.
چنانکه در سال 2022، به گزارش برق نیوز، انجمن صنایع داروهای ژنریک (Medicines for Europe) در نامهای سرگشاده به وزرای انرژی و بهداشت اتحادیه اروپا اعلام کرده بود که قیمت برق برخی از کارخانههای داروسازی در اروپا ۱۰ برابر شده و هزینه مواد اولیه بین ۵۰ تا ۱۶۰ درصد افزایش یافته است، از این رو این انجمن خواستار معافیت صنعت داروسازی از سیاستهای اتحادیه اروپا برای کاهش مصرف برق شده و بر لزوم حمایتهای دولتی از این صنعت تاکید داشتند.
سخن آخر
با توجه به گزارش وزارت نیرو از میزان مصرف برق و رکوردشکنی چندباره مصرف در تابستان، شکلگیری گنبد حرارتی در غرب آسیا باعث افزایش متوسط درجه حرارت شده و هر درجه افزایش دما در کشور، مصرف برق را حدود هزار و ۸۰۰ مگاوات افزایش میدهد.
با این وجود به گفتهی وزیر نیرو، قطعیهای ناشی از حوادث، سال جاری ۱۵ درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته است و از ۱۰ هزار مگاوات تولید برق برنامهریزی شده از سوی صنایع بزرگ، هزار و ۷۰۰ مگاوات به بهرهبرداری رسیده و باقی هم در حال اجراست.
شرکتهای داروسازی به جهت تامین سلامت و حفظ امنیت روانی – بهداشتی جامعه، از اهمیت برخوردار هستند، تامین برق این صنف از جامعه، علاوه بر پویا نگه داشتن چرخه اقتصادی یک بخش فعال از صنعت، موجب تامین نیازهای دارویی و درمانی جامعه نیز میشود.
قطعی برق شرکتهای داروسازی با توجه به مشکلات دیگری که این صنعت با آن گلاویز است امکان کمرنگ شدن فعالیت اقتصادی آنها را ایجاد کرده و نقش سلامت محورشان را کاهش میدهد.
شاید قطعی برق در حوزههای دیگر که فقط نیازهای ثانویه را تامین میکنند و جایگزینهایی برای آنها وجود دارد گزینهی مناسبتری برای خاموشی باشد.
خاموشی و قطعی برق در شرکتهای داروسازی و اعلام این خبر در رسانهها، تاثیر روانی بر امنیت سلامتی جامعه میگذارد چراکه ممکن است افراد جامعه احساس کنند که شرایط تامین برق در حالت فوق بحرانی قرار دارد چنانکه حتی نیاز شده است تا مراکز حساسی چون شرکتهای داروسازی نیز درگیر این موضوع شوند.
اختلالات برق میتواند تأثیر مهمی بر تولید دارو داشته باشد و به طور بالقوه منجر به مشکلات کیفیت محصول، چالشهای انطباق با مقررات و اختلالات زنجیره تامین شود، که همگی میتوانند خطرات قابلتوجهی برای سلامت عمومی و شهرت صنعت داشته باشند.