Skip to main content

راهنمای کامل سرویس و نگهداری موتور برق

موتور برق یکی از تجهیزات حیاتی در خانه‌ها، کسب‌وکارها و صنایع مختلف بوده و در قطعی برق به عنوان یک منبع برق عمل می‌کند. اگر می‌خواهید که این موتورهای برق همیشه در بهترین حالت خود کار کرده و بازدهی بالایی داشته باشند، سرویس و نگهداری منظم آن‌ها امری ضروری است. ما در ادامه راهنمای کاملی از اصول و نکات مهم سرویس و نگهداری موتور برق را برای شما توضیح می‌دهیم تا با رعایت نکات خاص، موتور برق شما بتواند با بهره‌وری بالا کار کند. در ادامه همراه گرین پاور باشید. 

نکات مهم نگهداری موتور برق 

موتورهای برق در سال‌های اخیر به یکی از تجهیزات پرکاربرد در بسیاری از صنایع تبدیل شده‌اند. صنایع و مکان‌هایی مانند خطوط تولیدی، صنعت خودروسازی، منازل، باغ‌ها و ویلاها و بسیاری از مکان‌های دیگر از موتور برق استفاده می‌کنند. این موتورها با گذشت زمان به طور قابل توجهی در عمل بهینه‌تر شده‌ و توانسته‌اند به این صنایع کمک کنند تا کار خود را در بهترین شکل ممکن انجام دهند. با این حال بسیاری از افراد نگهداری از موتور برق را نادیده می‌گیرند، و سپس از اینکه چرا موتورهایشان مانند گذشته عملکرد خوبی ندارد، شکایت می‌کنند.

قبل از هر چیز این را باید بدانید که بدون سرویس و نگهداری موتور برق، و ندانستن روش نگهداری از موتور برق برخی از موتور برق‌های بی‌کیفیت ممکن است هرگز تعمیر نشده و نیاز به تعویض داشته باشند. این امر نه تنها هزینه‌های شما را افزایش داده بلکه تاخیر پیش آمده، ممکن است آسیب‌های دیگری نیز ایجاد کند. اما خبر خوب این است که تمام این مشکلات قابل پیشگیری هستند. برای یادگیری نکات مهم نگهداری موتورهای الکتریکی، با گرین‌پاور همراه باشید.

ایجاد یک روال کلی برای نگهداری و تمیزکاری دستگاه 

مهم نیست موتور شما کوچکترین و یا بزرگترین موتور برق جهان است. همیشه باید برای سرویس و نگهداری موتور برق، یک روتین تمیزکاری دستگاه ایجاد کنید. هر کدام از صنایع و افراد اگر تاکنون این کار را نکرده‌اند، باید یک روال تمیزکاری برای موتور برق خود ایجاد کنند. باید این را همیشه به یاد داشته باشید که، تمیز نگه داشتن موتور می‌تواند به طور قابل توجهی عملکرد و عمر مفید دستگاه را افزایش دهد. موتور برق شما نباید هیچ‌گاه چربی، گرد و غبار یا دیگر آلودگی‌ها را بیرون یا درون قطعاتش داشته باشد. 

وجود گرد و غبار معمولاً گردش هوا را در موتور تضعیف کرده و باعث گرم شدن بیش از حد موتور خواهند شد. مطمئن شوید که اتصالات دستگاه شما محکم هستند و هیچ خوردگی در آن‌ها دیده نمی‌شود. همچنین باید به صورت مرتب روغن دستگاه را تعویض کنید تا روغن باقی مانده، باعث خرابی موتور نشود. ما در ادامه به شما توضیح خواهیم داد تا چگونه روغن موتور را تعویض کنید.

تعویض فیلترها 

گام بعدی که در سرویس و نگهداری موتور برق باید رعایت کنید، تعویض فیلترهاست. فیلترها برای خنک نگه داشتن موتورهای برق و جلوگیری از ورود گرد و غبار و آلودگی‌های دیگر ضروری هستند. همانطور که در بالا گفتیم، گرد و غبار و آلودگی‌ها می‌توانند در موتور نشست کرده و به طور جدی عمر مفید موتور را کاهش دهند. شن و دیگر مواد ساینده که با سرعت زیاد وارد ناحیه روتور و استاتور موتور برق می‌شوند، می‌توانند مانند یک سندبلاست و سمباده عمل کرده و باعث سایش استاتور و روتور بشوند. 

فیلترهای مسدود شده باعث کاهش جریان هوای خنک کننده موتور شده و می‌توانند موتور را بیش از حد گرم کرده و موجب خاموشی و احتمالاً آسیب به موتور شوند. اما فیلترهای اصلی و پیش‌فیلترها آلودگی‌ها را گرفته و از ورودشان به موتور جلوگیری می‌کنند. 

شرایط نصب و نگه‌داری 

اول از همه موتور برق را دور از خانه‌ها نصب کنید، چون صدای بلند و دود آن ممکن است باعث مزاحمت و آلودگی هوا شود. همچنین حتماً از سیستم‌های خروج دود و تهویه مناسب استفاده کنید تا گازهای مضر به خوبی از محل خارج شده و هوای موتور خنک و تمیز بماند. هیچ وقت موتور برق را در فضای بسته روشن نکنید؛ چون گازهای خطرناکی مثل مونوکسید کربن تولید می‌کند که در فضای بسته می‌تواند تجمع پیدا کرده و خطرات جدی برای شما ایجاد کند. 

همیشه موتور را در فضای باز یا مکانی با تهویه مناسب روشن کنید. البته اگر از موتور برقی استفاده می‌کنید که با سوخت‌های کم خطرتری مثل گاز طبیعی یا پروپان کار می‌کند، می‌توانید آن را حتی نزدیک خانه هم نگهداری کنید. این موتورها دود و آلاینده‌های کمتری تولید می‌کنند و ایمن‌تر هستند. البته باز هم باید به تهویه و فاصله مناسب توجه داشته باشید. 

مراحل تعویض روغن دستگاه موتور برق 

یکی از مراحل مهم در سرویس و نگهداری موتور برق، تعویض به موقع و درست روغن دستگاه است. شما باید همیشه در هنگام سرویس و نگهداری موتور برق این نکته را به یاد داشته باشید که اگر روغن موتور را به موقع تعویض نکنید، روغن فاسد شده و به دستگاه آسیب خواهد زد. 

  1. آماده‌سازی موتور  قبل از شروع تعویض روغن، حتماً مطمئن شوید که موتور برق کاملاً خنک شده است. این کار از خطر سوختگی جلوگیری می‌کند و همچنین مانع از آسیب دیدن قطعات داخلی موتور خواهد شد.
  2. تخلیه روغن قدیمی  ابتدا باید روغن قدیمی را تخلیه کنید. پیچ تخلیه روغن که معمولاً در زیر مخزن روغن قرار دارد را باز کنید و یک ظرف مناسب زیر آن قرار دهید تا روغن در حال تخلیه در آن بریزد. مطمئن شوید که تمام روغن قدیمی به طور کامل خارج شده است.
  3. پاکسازی مخزن روغن  پس از تخلیه روغن، پیچ تخلیه را دوباره محکم ببندید. سپس با استفاده از یک پارچه تمیز داخل مخزن را پاک کنید تا هر گونه روغن قدیمی باقی‌مانده و ذرات آلوده را از بین ببرید.
  4. اضافه کردن روغن جدید  در این مرحله، روغن جدید را به مخزن اضافه کنید. در بازار روغن‌های زیادی وجود دارند اما حتما از بهترین روغن برای موتور برق خود استفاده کرده و از طریق درپوش روغن آن را وارد مخزن کنید. حتماً میزان روغن را تا حد مجاز و توصیه شده پر نمایید.
  5. بررسی نشتی  پس از اتمام مراحل تعویض روغن، موتور را روشن کرده و چند دقیقه اجازه دهید کار کند. سپس موتور را خاموش کنید و بررسی کنید که آیا نشتی وجود دارد یا خیر. اگر نشتی مشاهده کردید، پیچ‌های مربوطه را مجدداً بررسی و محکم کنید.
  6. دور ریختن روغن قدیمی  روغن قدیمی را به درستی دور بیندازید. برای حفظ محیط زیست، روغن مصرف‌شده را طبق دستورالعمل‌های محلی دور بریزید. می‌توانید روغن مصرف‌شده را به مراکز بازیافت یا مکان‌های مجاز تحویل دهید تا به درستی بازیافت شود. این کار شما به حفظ محیط زیست کمک کرده و از آلودگی‌های زیست‌محیطی جلوگیری می‌کند.

جدول سرویس و نگهداری موتور برق 

به کمک جدول زیر می‌توانید به راحتی سرویس و نگهداری موتور برق را در فواصل منظم انجام دهید 

توضیحات  مقدار زمان  کار مورد نیاز 
فیلتر هوا را بررسی کرده و در صورت نیاز تمیز یا تعویض کنید تا جریان هوا به موتور بهینه باشد. هر 50 ساعت یا ماهی یک بار بررسی و تمیز کردن فیلتر هوا
روغن موتور را تخلیه و با روغن جدید جایگزین کنید. از روغن مناسب برای موتور برق خود استفاده کنید. هر 100 ساعت یا سالی دو بار بررسی و تعویض روغن موتور
شمع‌ها را بررسی کرده و در صورت نیاز تمیز یا تعویض کنید تا احتراق بهینه باشد. هر 100 ساعت یا سالی دو بار بررسی شمع‌ها
تمامی اتصالات و خطوط سوخت را بررسی کرده و از نبود نشتی اطمینان حاصل کنید. هر 200 ساعت یا سالی یک بار بررسی سیستم سوخت‌رسانی
باتری را بررسی کرده و از شارژ کامل آن اطمینان حاصل کنید. در صورت نیاز باتری را تعویض کنید. هر 200 ساعت یا سالی یک بار بررسی باتری (در صورت وجود)
سیستم خنک‌کننده و رادیاتور را تمیز کنید تا از خنک شدن موتور اطمینان حاصل شود. هر 300 ساعت یا سالی یک بار تمیز کردن سیستم خنک‌کننده
تسمه‌ها را بررسی کرده و در صورت نیاز تنظیم یا تعویض کنید تا از کارکرد بهینه موتور اطمینان حاصل شود. هر 300 ساعت یا سالی یک بار بررسی و تنظیم تسمه‌ها
فیلتر سوخت را بررسی کرده و در صورت نیاز تعویض کنید تا جریان سوخت به موتور بدون مشکل باشد. هر 500 ساعت یا سالی یک بار بررسی و تعویض فیلتر سوخت
تمامی قطعات و سیستم‌ها را بررسی کرده و در صورت نیاز تعمیر یا تعویض کنید تا موتور در بهترین حالت کار کند. هر 1000 ساعت یا سالی یک بار بازرسی کلی موتور

اگر در کارهای فنی مبتدی هستید، بهتر است تنهایی اقدامی نکنید. حتما فرایند سرویس و نگهداری از موتور برق را توسط تکنیسین متخصص انجام دهید. 

روش انبار کردن موتور برق 

هنگام سرویس و نگهداری موتور برق و یا برای نگهداری طولانی‌مدت آن، بهتر است موتور برق را بدون سوخت انبار کنید. بیشتر موتورهای برقی از سوخت بدون سرب استفاده می‌کنند، بنابراین می‌توانید حتی سوخت را به ماشین خود انتقال دهید تا هدر نرود. بنزین و دیزل پس از چند ماه خراب می‌شوند و ممکن است موتور شما روشن نشود. همچنین سوخت فاسد شده می‌تواند به قطعات داخلی آسیب بزند. برای ذخیره سوخت از ظرف‌های تایید شده استفاده کنید (قرمز برای بنزین و زرد برای دیزل) و آن را در مکان دارای تهویه مناسب و دور از احتراق نگهداری کنید. تثبیت‌کننده سوخت را نیز اضافه کرده تا از خراب شدن سوخت جلوگیری شود.

قبل از انبار کردن موتور برق، سطح روغن را بررسی کرده و در صورت نیاز آن را کامل کنید. سیم‌ها و شیلنگ‌ها را برای هر گونه آسیب یا نشتی بررسی کرده و موتور برق را تمیز کنید و هر گونه زباله را از اطراف لوله، ورودی‌های هوا و… بردارید. موتور برق را در مکانی خنک و خشک نگهداری کنید تا از زنگ‌زدگی جلوگیری شود. استفاده از پوشش نگهداری برای جلوگیری از ورود گرد و غبار کمک می‌کند. مطمئن شوید که موتور برق تمیز قبل از پوشاندن آن، خنک و خشک است.

سخن پایانی

سرویس و نگهداری منظم موتور برق، تاثیر به سزایی در طول عمر و کارایی دستگاه شما دارد. با رعایت نکات فنی و انجام تنظیمات لازم، می‌توانید از بروز مشکلات جدی جلوگیری کرده و کارایی موتور برق را در فواصل مختلف بهینه نگه دارید. با رعایت اصول و نگهداری از موتور برق، می‌توانید از صرف هزینه‌های اضافه جلوگیری کرده و عمر مفید دستگاه را افزایش دهید. 

سرویس نگهداری از موتور برق‌های گرین پاور، توسط تیم متخصص این شرکت انجام می‌شود. از اینکه تا پایان مقاله همراه ما بودید، سپاسگزایم. چنانچه پرسشی دارید می‌توانید از طریق نظرات با ما درمیان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب

راهنمای خرید موتور برق مناسب پروژه های ساختمانی
دلایل کم و زیاد شدن ولتاژ موتور برق چیست؟
معرفی بزرگترین ژنراتورهای برق جهان
معرفی کوچکترین موتور برق جهان
راهنمای خرید موتور برق مناسب برای مراکز بهداشتی درمانی
موتور برق cc9000 با افزایش 2 کیلوواتی قدرت، استانداردهای جدیدی را تعریف می‌کند